Processdokumentation

Klart!


Vad man kan göra. Det är fantastiskt vad man kan lära av eleverna. De är otroligt kunniga och modiga. Tack till Tuva och Victor.


Garageband!!!
Hur kul som helst. 


Oj,Oj,Oj!
Hur bäddar man in en film som inte kommer från YouTube? Kan bara länka in den så här: Pedagogisk dokumentation?


Varför pedagogisk dokumentation

Vi har fått iPads till eleverna i årskurs 4 och det har skapat fantastiska tillfällen till pedagogisk dokumentation och reflektion. 
Att eleverna själva blir medvetna om sitt lärande genom att spela in sig själva i olika klassrumssituationer gör undervisningen både roligare och intressantare. 
Eleverna har fått i uppdrag att spela in sig själva när de läser högt för sig själva iur engelskans textbook. Det blir ett stort ögonblick när man kan rätta sig själv och att man kan utvärdera sig själv genom att kunna se sig själv utifrån.
Eleverna har också fått filma andra elever när man har haft samarbetsövningar inom arbetsområdet magnetism. Det är spännande att se hur eleverna arbetar med att göra dokumentationen levande och spännande. Eleverna som redovisar anlägger ett nyhetsperspektiv på det muntligt berättande. Att den som filmar bidrar inte bara med att filma rätt upp och ner utan med att visuellt att röra iPaden i olika rörelsemönster för att levandgöra dokumentationen. Att pedagogisk dokumentation kunde var så rolig hade jag nog inte tänkt.


Att fånga lärandet (Pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier)


Procrastination: 
Att kunna skjuta upp till i morgon vad som borde ha gjorts i går är en mänsklig rättighet.




Att ibland få tid över till att reflektera över tillvaron är en Guds gåva till mänskligheten. Det är här jag märker att mitt tillkortakommande tar ut sin rätt. Antagligen har jag inte varit god nog eller så beror det på rubriken. 
Jag ser dock i dag på mig själv med andra ögon tack vare boken den svårfångade reflektionen och Att fånga lärandet. Jag upptäcker att jag är mer närvarande i mitt sätt att fundera kring elevernas lärande och att det ger mig en ännu djupare insikt om hur viktigt det är med dokumentation. Insikten är viktig inte bara för mig utan även för eleverna. 

Den svårfångade reflektionen


Bokreflektion på Eklandaskolan/Lärgrupp 5 
Välkommen till lärgruppsträff på Eklandaskolan
Onsdagen 14/12 kl. 14.00



Bild och bearbetning:
Att tolka texten när författaren inte finns där ger oss möjlighet att tolka och fantisera över vad som avses i texten eller i bilden men fantasin är inte sanningen. Man måste söka upp källan till uttrycket och reflektera tillsammans för att se och komma vidare med texten.
Att tolka en bild eller en händelse utan att reflektera över vad som menas eller avses kan inte inte vara helt lätt. 
- För mig så var upplevelsen den att.....
- Jag tolkade det så att...... 

Bilder av mördaren:
Tänk om! Det skulle vara intressant att veta hur man kan använda sig av den metod som Hasse Hansson använder sig när han lyfter på varenda sten och tittar bakom varje hörn för att kunna analysera och reflektera över hur media rapporterade kring mordet på Anna Lindh. Hur kan jag använda mig deckarens metoder i skolans värld? 
Är det bara jag som får komplex för hur jag tar mig an frågeställningar om och kring vardagen i skolan med mina elever. 
Jag känner mig enbart som en grubblare och tänkare.
Men.. (
Cogito, ergo sum "Jag tänker, alltså finns jag") 
Därför tänker inte ge upp eller lägga mig på rygg och filosofiskt dö utan strid!

Reflektionsbegreppet i styrdokument:
LGR 11

Reflektionsteorier:
Bokens hittills konkretaste kapitel. Teorier om och kring reflektion. Ibland känns de olika teorierna gå på tvärs mot varandra. Ett utdrag från boken på sidan 36 där Peter Emsheimer skriver att: ”situationen är viktig för oss när vi resonera om reflektion”. På sidan 37 kan man läsa om den postmodernistiska reflektionen anser att ”situationerna inte är så intressanta att diskutera”
Det ger oss självklart mycket att reflektera över. Vem har rätt och vem har fel eller är båda ute och cyklar när det gäller ”situationsreflektion”?

Studentröster:
Läraren ska:
Variera sin undervisning
visa engagemang
ha goda kunskaper
vara rolig
ha en god planering
vara tydlig
Reflektera över det du.


Forumspel:
Att använda sig av teaterns uttrycksmedel kan hjälpa oss att se saker ur ett annat perspektiv. Alla har vi väl spelat upp händelser i klassen för att få hjälp med att reda upp och analysera skeenden som annars skulle vara svåra att fånga. Att ge flera deltagare att kommentera/agera för att de ska se hur situationen kan se ut från olika håll är ett spännande grepp. Det är nog viktigt med träning i att agera utan att känna det alltför kymigt och svårt. Att arbeta med olika kreativa lärprocesser kan ge oss nycklar att förstå och att vandra vidare. 

Att se dansen genom bilden:
Att få se sig själv på film eller på kort gör att man får se sig med andra ögon än de man är van med. Det skapar en förståelse för hur man är, gör och samtalar. Det skulle var spännande att se sig själv utifrån genom någon annans ögon. Det är alltid givande när man har lärarstuderade som kan berätta vad de ser i undervisningen/den lärande situationen. Kanske skulle man askultera mer hos varandra eller filma varandra för att i studiekammaren få se sig själv och kunna analysera sig själv.

Inledning:

”Reflektion skiljer sig från vanligt tänkande eller grubblande genom att den är påtagligt målinriktad, att den genomförs med någon form av systematik och struktur där syftet är att distansera sig från gamla tankemönster och utveckla nya samt söka lösningar på frågeställningar”, skriver Peter Emsheiner i sin inledning av boken Den svårfångade reflektionen
Att arbeta med människor ger oss den ultimata träningen att reflektera. Det är när man umgås i en lärande situation som det ständigt uppstår tillfällen som kräver reflektion. För att kunna besvara 
Hur gick informationen fram? - Hur togs den emot? - Vad hände? ständiga frågor som söker ett svar på hur man kan lära sig av tillfället/tillfällena. Tyvärr har man/jag sällan tid att   ge reflektionen den tid och den systematik och struktur som efterfrågas. Man/jag reflekterar över lektionen och skyndar vidare för att kunna fortsätta lektionstillfället. Det är först när klockan slagit ”mycket sent” som eftertankens kranka blekhet infinner sig och man kan i lugn och ro gå i genom dagen/lektionen och förhoppningsvis dra lärdomar och överge gamla tankemönster. Det är det här som är vardagen för mig/många pedagoger.